
((میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان گلستان))
برای اولین بار زندگی و فعالیتهای رابینو تاریخ نگار اروپایی در استان گلستان مورد بررسی قرارگرفت.
به گزارش روابط عمومی و امورفرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان گلستان، دبیر شورای پژوهشی این اداره کل در نشست پژوهشی «رابینو و استرآباد» گفت: این شورای پژوهشی در دورهی جدید فعالیت خود از ابتدای سال ۹۴، یکی از اقدامات اساسی خود را برگزاری سلسله نشستهای پژوهشی در حوزههای سهگانهی میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری قرارداده است تا بدین وسیله بتواند در فراهمآوری آثار و مستندات مورد هر حوزه، و نیز ایجاد انگیزهای مضاعف برای فعالان و پژوهشگران حوزههای مذکور قدمی بردارد تا زوایا و مرایای کمعیان این حوزهها واکاوی و جستجو شود.
جعفر خاندوزی افزود: بر این اساس، دومین نشست پژوهشی این شورا به نام رابینو و استرآباد به مناسبت صدوسیوهفتمین سال تولد «یاسنت لوییس رابینو بورگوماله» تاریخپژوه، جغرافیدان و دیپلمات اروپایی، آیین یادبودی است تا ضمن آن به زوایای دیگر دورهی قاجاریه، حضور بیگانان در ایران، و… توسط اساتید دانشگاه و پژوهشگران گلستانی پرداخته شود.
وی با اشاره به اهداف برگزاری این نشست خاطرنشان کرد: بررسی نقش استعماری دول اروپایی در دوره قاجار در ایران- واکاوی ماموریتهای سیاسی نهفته در سفرنامهنویسی اروپاییان- استرآباد و جرجان در سفرنامههای خارجیان- بررسی زندگی و فعالیتهای رابینو، تاریخنگار، جغرافیدان و دیپلمات اروپایی در ایران- روزگار استرآباد و دشت گرگان در دورهی قاجاریه- و بررسی کتاب سفرنامهی مازندران و استرآباد از جمله اهداف این نشست است.
مدیرعامل موسسه فرهنگی میرداماد گرگان نیز در این نشست گفت: پژوهش در فرهنگ و مواریث استان از جمله اهداف و وظایفی است که این موسسه برای خود تعریف کرده و میکوشد با همکاری ارگانها و دستگاههای اجرایی استان این مهم را به انجام برساند.
احمد خواجهنژاد افزود: پژوهش و جستجوی در سفرنامههای اتباع خارجی که به استرآباد و گرگان و دشت سفر کردهاند میتواند ما در شناخت هرچه بهتر و بیشتر داشتههای فرهنگی و هویتی این منطقه یاری کند و از نحوه زندگی بومی ایرانی خویش الگوبرداری نماییم.
در ادامه نشست رابینو و استرآباد، احسان گوهریراد کارشناس ارشد تاریخ ضمن تقسیمبندی کلی سفرنامهها به خیالی و واقعی گفت: با شکلگیری تحولاتی در مناسبات و روابط جهانی، روابط ایران و اروپا وارد مرحلهای جدید شد که به دنبال آن سیاحان زیادی از کشورهای مختلف اروپایی تحت عنوان تجار و بازرگانان، سفیران و هیأتهای رسمی سیاسی، مبلغان مذهبی، هنرمندان و دانشمندان سیاح با اهداف متفاوت به ایران سفر کرده و هرکدام گزارش و یادداشتها و سفرنامههایی از خود برجای گذاشتهاند.
وی افزود: سفرنامههایی که در دوران صفویه نوشته شده بیشتر جنبه اجتماعی دارند. ولی در دوره قاجار با ورود خیل کثیری از سیاحان و تجار شکل و محتوی سفرنامه ها تغییر کرده و بیشتر جنبه سیاسی، نظامی به خود میگیرند.
وی به ویژگیهای سفرنامههای خارجیها هم اشاره کرده و یادآور شد: رابینو در جایجای سفرنامهاش در خصوص زیباییهای ایران و شمال کشورمان قلمفرسایی میکند. شاردن نیز در باب مهماننوازی ایران میگوید چیزی که در شیوهی زندگی ایرانیان، گذشته از قناعت آنان مرا سخت به اعجاب میآورد، مهمان نوازی آنان است.
همچنین محمود اخوان مهدوی تاریخپژوه گلستانی آخرین سخنران نشست رابینو و استرآباد بود که گفت: رابینو در بخشهایی از سفرنامه خود تصاویر دقیقی از استرآباد روزگار قاجاریه ارائه میدهد و به عنوان یک مستندنگار، بسیاری از آنات و جنبههای زندگی استرآبادیها را بیان میکند.
وی اضافه گرد: رابینو اطلاعات زیادی برای استراباد ثبت کرده و پیش از سفر خود هم تحقیقات زیادی برای این منطقه انجام داده است. و زمانی که کتاب وی ترجمه میشود، هنوز زنده بود، و مترجم توانست با کمک وی بسیاری از مشکلات ترجمه را رفع کند و حتی بخشهایی را اضافه و کم کند.
نشست رابینو و استرآباد با همکاری ادارهکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان گلستان با همکاری موسسه فرهنگی میرداماد گرگان و انجمن حامیان بافت ها و محوطههای تاریخی سرزمین گرگان برگزار شد.
در حاشیه این نشست نمایشگاه اسناد تاریخی و سفرنامه های استرآباد و دشت گرگان در عصر قاجار به نمایش گذاشته شد.
۱۱, مرداد ۱۳۹۴